miércoles, 11 de marzo de 2009

"Visc A les cases barates"



Ahir per la nit vaig veure el vídeo del programa 30 minuts de "Visc a les cases barates". Al vídeo s’intenta mostrar, una mica per sobre, quin és el dia a dia en una escola d'un barri marginal de Barcelona on la majoria d’alumnes son gitanos. És sabut que la gent d’ètnia gitana (almenys la part que coneixem) és completament diferent a la nostra, tant a nivell de forma de vida com a nivell educatiu. A les aules es veu el "descontrol" que tenen, però sobretot l’alt grau d’analfabetisme.


L’escola està destruïda i l’ajuntament no vol invertir en una escola d’un barri marginal on gairebé no hi arriba el transport públic, i menys encara la població catalana, aquest és el gran problema que vol reflexa el vídeo. Hi ha cables d’electricitat a l' abast de qualsevol nen, hi ha sostres que s’enderroquen, serveis inundats, etc: una vergonya.


La majoria de professors d’aquesta escola saben al que s’enfronten, i per això es prenen la docència des d’un altra punt de vista. No realitzen les típiques classes d’una hora on el professor parla i parla i els alumnes solament escolten, sinó que s’intenta interactuar amb l’alumne i, degut al nombre reduït d’estudiants per aula, s’intenta personalitzar (a grosso modo) l’educació. Els professors realment es preocupen pels alumnes, de fet hi ha una professors que diu que un dia va anar a casa d' un alumnes a buscar-lo.
El que m’ha agradat és la llibertat que tenen els alumnes, no pel fet de que els deixin fer el que volen, sinó pel fet de que el docent sàpigui adaptar-se a la realitat. Ell mateix ho diu: "seria absurd fer classes de més de 20 minuts i tenir als alumnes tancats a classe". Donen una gran importància a l' entorn, al barri, a la realitat social que viuen els alumnes en general, i crec que això hauria de servir de precedent.
Un dels professors (que de fet és un economista) planteja el problema que sorgirà a llarg termini: s' eixamplarà l' esquerda social que ens separa. ¿Què fem? ¿Com creieu que podríem adaptar la "forma de vida" d' aquesta ètnia en una escola? A mi realment em costa trobar una resposta, i per molt que hi penso no veig la forma de homogeneïtzar una educació comuna.


Solament volia postejar aquest vídeo perquè crec que l’hauríeu de veure tots. A mi realment m' ha despertat unes ganes boges de voler donar docència en centres així, on la originalitat i l’experimentació estan presents en tota la carrera del docent: s' han d’adaptar a la situació, s’han de plantejar noves formes d’ensenyar, però sobretot penso en la satisfacció que deuen sentir quan veuen que els seus alumnes volen aprendre i ho fan, cosa que passa molt poc amb els professors actuals on la docència, a vegades, es torna un procés unidireccional on falta un dels factors més macos de la professió: l' afectiu, i justament en aquest cas podem veure la força que adquireix i la necessitat de la seva existència.


Un altra punt que destaco, enllaçant amb lo que deia a l’entrada de "La Ola" (2008), és que la majoria de nens van a "El Culto", una mena de lloc on poden cantar, resar, i estar en contacte amb Déu (es consideren evangelistes), creença que reflexa la necessitat de tenir alguna cosa com a referent, alguna cosa en la que creure, quelcom pel que viure, actuar... quelcom on recolzar-se.


Em quedo amb aquesta frase exemplar: "Jo li valoro lo positiu. Ell es va estar a classe, escoltava, i feia l’esforç de contestar encara que no contestés bé, llavors, clar... anar pensant "no, és que ja veig que mai de la vida aprendran...". Jo valoro lo positiu, l' esforç que fan ells."


http://www.tv3.cat/videos/1067919/Visc-a-les-cases-barates

4 comentarios:

  1. Jajajaja, yo he ido a un instituto que no tiene nada que envidiar a ese de las casas baratas ^^

    ResponderEliminar
  2. XDD yo iba a uno de monjas... ¡no sé que es peor! jajaja

    ResponderEliminar
  3. LA VERDAD CREO QUE, ESO DE VENDER LA MISERIA DE LOS DEMÁS , SIEMPRE SALDRA ALQUIEN QUE....DE PALORAR LO POSITIVO. QUE VA A LOS DEMÁS LES IMPORTA UNA MIERDA ESTA GENTE.

    ResponderEliminar
  4. He visto lo de les cases barates, y creo que tanto los alumnos como los profesores tienen un mal aspecto...tienen que lavarse los dientes.

    ResponderEliminar